Składniki (na 4 wrapy) :
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- Kawałek ogórka
- 4 wrapy
- Sól, pieprz, papryka w proszku
- Przyprawa do kurczaka po staropolsku
- Sałata (Mieszanka sałat)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- Zioła prowansalskie
Zaczynamy od krojenia piersi z kurczaka na wąskie paseczki. Oliwę z oliwek wlewamy do miski, mieszamy z odrobiną przyprawy do kurczaka po staropolsku, solą pieprzem i papryką w proszku, całość mieszamy. Wkładamy do miski pokrojone piersi z kurczaka, znowu mieszając aby wszystkie kawałki zostały pokryte naszą marynatą. W międzyczasie zabieramy się za pokrojenie warzyw. Pomidora kroimy w paseczki a ogórka w krążki. Sałatę( jeżeli kupiona główka) odrywamy listki i szatkujemy. Następnie naszego zamarynowanego kurczaka dajemy na rozgrzaną patelnie. Włączamy piekarnik na 200 stopni. Kurczaka należy przemieszać co jakiś czas żeby się nie przypalił. Bierzemy drugą miseczkę i odmierzamy do niej majonez i jogurt naturalny. Czosnek obieramy i wyciskamy do reszty składników, lub jeżeli nie mamy wyciskarki siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy do tego odrobinę soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Wkładamy wrapy do rozgrzanego piekarnika ( najlepiej pojedynczo aby reszta nam się nie spaliła). Zostawiamy je w piekarniku na około 3-4 minuty i wyjmujemy. Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Ja zazwyczaj nakładam cienki pasek i rozsmarowuję go od środka do góry tak aby sos znajdował się w miejscu gdzie będzie nałożona reszta składników. Następnie nakładamy kurczaka i warzywa i zawijamy! :) Żeby nam nic nie wypadło ze środka, najpierw zawijamy dolną część i następnie boki. Nawet wam narysowałam jak zawijać! :)
![]() |
| Zaczynamy od zawijania dolnej części i następnie boki. |
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz