środa, 16 października 2013

Spaghetti carbonara

Chyba najszybsza pasta którą w życiu robiłam i do tego zawsze wychodzi bardzo smaczna!

Składniki:

- 400g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 300g bekonu (lub boczku)
- 300 g pieczarek
- 2 jajka
- 100-150ml śmietany

Gotujemy posoloną wodę na makaron i w między czasie kroimy w kosteczkę cebule która po pokrojeniu ląduje do średnio rozgrzanego garnczka z odrobiną oliwy z oliwek. Nie można zapomnieć o mieszaniu jej aby się nie przypaliła ;). Następnie bierzemy pieczarki, myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręczniku papierowym i zaczynamy kroić w paski. Gdy woda się zagotuje wkładamy do niej makaron, mieszając od czasu do czasu by nie przykleił się do dna. Gotujemy makaron według czasu na opakowaniu. Do lekko podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pieczarki i bierzemy się za krojenie bekonu( lub boczku). Kroimy go również w kostkę. Jeżeli nie możemy sobie poradzić z bekonem krojąc go nożem bardzo pomocne są nożyce do kurczaka, ale trzeba pamiętać by je potem dokładnie umyć.  Bekon jest gotowy do podsmażenia. Rozgrzewamy patelnie dodając odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy nasze kawałki boczku. Ugotowany makaron odcedzamy i nie zalewamy wodą(!) . Makaron trafia z powrotem do garnka w którym się gotował (bez wody, na sucho ;P) i wrzucamy do niego podsmażone i miękkie pieczarki i cebulkę. Następnie dodajemy do makaronu dobrze podsmażony boczek i stawiamy garnek na małym ogniu. Dodajemy jajka i śmietanę cały czas mieszając aby składniki się dobrze wymieszały. Mieszamy przez około 3-4 minuty aby jajko i śmietana ładnie się ścięły.
Można również dodać odrobinę parmezanu ale ja osobiście wole carbonare bez niego;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz