czwartek, 10 października 2013

Łosoś w sosie sojowym z ryżem

Cześć wszystkim!
Nie miałam czasu przez ostatnie 3 dni na dodawanie czegokolwiek przez college. Poza tym w kuchni mało bywałam, na szczęście zaczął się October Week, czyli ferie jesienne :) W takim razie będę miała czas pobawić się trochę w kuchni i podzielić się z wami przepisami :)
Od paru dni chodzi za mną ryba, byłam wczoraj w supermarkecie i wpadł mi w ręce łosoś. Więc zakupiłam wszystkie potrzebne produkty i dziś na obiad zaserwowałam łososia w sosie sojowym z ryżem i warzywami.

Składniki na 3 porcje:

- 3 kawałki łososia ( ja użyłam ze skórą)
- 1 czerwona papryka
- 180g fasolki szparagowej
- 250g ryżu ( 2 woreczki)

sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek brazowego cukru
- 2 łyżki białego wina (lub wody jak kto woli)

- 2 łyżki soku z cytryny 

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie składniki sosu mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści po czym wkładamy łososia do naczynia żaroodpornego (skóra do dołu) i dokładnie polewamy zrobionym wcześniej sosem. Wkładamy łososia do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Ryż gotujemy w posolonej wodzie, tak samo jak fasolkę szparagową. Paprykę kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni z oliwa i sosem sojowym( ja użyłam ciemnego żeby wydobyć smak papryki).

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz