niedziela, 6 października 2013

Kurczakowy zawijaniec

Cześć wszystkim! Postanowiłam najpierw pododawać przepisy archiwalne które już zrobiłam i zdjęcia były zamieszczone na moim profilu na facebooku. 
Dzisiejszy post to Kurczakowy zawijaniec. Podpatrzyłam kiedyś w pracy jak kucharz robił coś podobnego i postanowiłam spróbować tego w domu z wykorzystaniem troszkę innych dodatków! 


Składniki na 4 porcje:


- 2 podwójne piersi z kurczaka

- 1 opakowanie szynki parmeńskiej (w opakowaniu było 8 plasterków)
- 100g startego żółtego sera
- 150g pomidorów z puszki
- Sól i pieprz
- Ziemniaki
- Masło/Margaryna



*Dodatkowo jest nam potrzebna folia kuchenna.*



Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Folie kuchenna rozkładamy na suchym i czystym blacie, tak by dwa końce się pokryły i stworzyły jeden długi kawałek woli. Zostawiamy trochę wolnego miejsca po bokach i układamy lekko nakładające się na siebie kawałki szynki parmeńskiej, po czym kładziemy na szynkę lekko porozbijane piersi z kurczaka. Ser i pomidory z puszki mieszamy w miseczce z solą i pieprzem i następnie nakładamy na sam środek piersi z kurczaka. Trzeba uważać żeby nie włożyć za dużo bo w przeciwnym razie całe nadzienie nam wypłynie. Odklejamy folie od blatu i formujemy roladę tak żeby kurczak w środku pokrywał się i nie było widać sera z pomidorami. Dobrze zrolowaną i zawinięta roladę kładziemy na blaszce (nadal zawinięta w folie) i wkładamy do piekarnika na około 45-50 minut. W międzyczasie kroimy ziemniaki i gotujemy po czym dodajemy masło i ugniatamy robiąc puree. Jako sosu ja poszłam na łatwiznę i kupiłam Bisto chicken gravy (zdjęcie poniżej). Rozpuszcza się granulki w gorącej wodzie. 






Po 50 minutach wyjmujemy zawijańca z piekarnika i usuwamy folię. Robiłam to danie wiele razy i często folia sama pękła podczas pieczenia więc bez obaw jeżeli tobie także pęknie, rolada i tak się upiecze w środku. Serwujemy kurczakowego zawijańca  z sosem i puree.



Smacznego!! 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz