wtorek, 15 października 2013

Szparagi zawinięte w pierś z kurczaka i szynkę parmeńska polane sosem musztardowym

Cześć Mordki! Dziś taka wygłodniała wracałam z siłowni i wstąpiłam do Tesco po zakupy na obiad. W sumie to sama nie wiedziałam jeszcze co dziś upichcę ale rzuciły mi się zaraz w oczy szparagi :D Więc w koszyku wylądowały one jako pierwsze :) Potem tylko już mi pozostało dobrać resztę składników. Pochodziłam między regałami i wybrałam to co uznałam za słuszne :) Co mi z tego wyszło? Dziś zaserwowałam szparagi zawinięte w piersi z kurczaka i szynkę parmeńską i całość polałam sosem musztardowym :)

Składniki:

- Ziemniaki

Zawijańce:

- 125g szparagów (około 16 sztuk)
- Podwójna pierś z kurczaka
- 6 plasterków szynki parmeńskiej

Sos musztardowy:

- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz
- 2 łyżki śmietany

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w plastry, tak aby z jednej piersi wyszły nam 3 jednakowej grubości kotlety. Każdy plaster roztrzaskujemy tłuczkiem do mięsa na około 1 cm grubości. Po przygotowaniu piersi z kurczaka myjemy szparagi i odrywamy stwardniałe końcówki. Następnie bierzemy szynkę parmeńską, kładziemy plaster piersi z kurczaka na szynkę i wkładamy do środka 2 lub 3 szparagi, całość zawijamy. Robimy tak z resztą składników i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Trzeba uważać na szynkę bo lubi się rozdzierać a chcemy żeby nasze danie 'trzymało się kupy' i wyglądało jak najlepiej :). Następnie bierzemy się za robienie sosu; musztardę, miód oliwę z oliwek oraz pieprz mieszamy tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie zmieszają po czym połowę sosu wlewany na pozawijane szparagi i wkładamy do piekarnika na 20 minut. W między czasie nastawiamy ziemniaki i czekamy;). Po upływie 20 minut resztę sosu mieszamy z 2 łyżkami śmietany i polewamy znowu szparagi i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmujemy zapieczone szparagi i serwujemy z ziemniakami polane sosem.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz