sobota, 26 października 2013

Noodle z kurczakiem po chińsku

Kolejne przepis godny uwagi! Szczególnie dla miłośników noodle :)

Składniki:

- Olej do smażenia
- 2 piersi z kurczaka
- 300g makaronu noodle
- Mała kapusta chińska
- 1 papryka czerwona
- 1 czewona cebula
- Pół puszki bambusa
- 100g kiełek fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- 2 saszetki sosu Sweet Chilli & Garlic firmy Blue Dragon (sprawdziłam czy są dostępne w Polsce i są!)

Ciasto:
- 50g mąki
- 50g mleka orzechowego
- 1 jajko
- Pieprz i sól
- Papryka w proszku
- Sos sojowy


Najpierw wyrabiamy ciasto na kurczaka, jest to w sumie przepis na ciasto naleśnikowe ale super się sprawdza również z tym przepisem :) A więc wszystkie składniki na ciasto mieszamy i roztrzepujemy na jednolitą masę. Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do ciasta. Do teflonowej patelni lejemy sporą ilość oleju, tak aby nasze kawałki kurczaka mogły swobodnie w nim pływać. Po nagrzaniu patelni nakładamy ostrożnie łyżką kawałki kurczaka zamoczone w cieście i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażamy z obu stron. Trzeba uważać żeby się kawałki kurczaka nie przypaliły i nie posklejały. Następnie możemy zabrać się za szatkowanie kapusty i czosnku. Kroimy kapustę w paseczki, tak samo jak paprykę a cebule kroimy w krążki. Kapustę, paprykę, cebule, bambusa, kiełki i czosnek podsmażamy w woku lub garnku na dwóch łyżkach oleju. Najlepiej użyć oleju który był wcześniej używany do smażenia kurczaka. Warzywa podsmażamy przez około 10 minut dodając odrobinę sosu sojowego. Po 10 minutach dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka i wszystko zostawiamy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Następnie na osobnej patelni podsmażamy makaron noodle dodając łyżkę oleju. Podsmażamy makaron około 3 minuty. Przerzucamy noodle do woku w którym podsmażają się warzywa z kurczakiem i dodajemy sos. Mieszamy wszystko i zostawiamy na ogniu przez około 4 minuty aż sos połączy się ze składnikami  :).


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz