Dziś mam dla was przepis na zupę pieczarkową. Jest prosta i szybka do przygotowania, idealna na jesienną pogodę!
Składniki:
- 750g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- Łyżka masła
- Śmietana
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 bulion drobiowy
- Makaron
Do garnka wkładamy skrzydełka z kurczaka oraz bulion drobiowy zalewając 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu. Kroimy w kosteczkę cebule wraz z czosnkiem i wrzucamy na patelnie z łyżką masła, mieszamy aby się nie przypaliło. Następnie kroimy w paski pieczarki i również wrzucamy na patelnie podsmażając je z resztą. Gdy wywar się zagotuje wrzucamy do niego podsmażone warzywa i mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie, każdy tyle ile lubi i znowu mieszamy. Po około 5 minutach gotowania wsypujemy makaron. Ilość makarony zależy od gotującego, można dać więcej lub mniej, ja zazwyczaj daje 2-3 kubki. Gotujemy całość przez kolejne 10- 15 minut po czym przelewamy około 100ml gorącego wywaru do dużego kubka i łączymy go ze śmietaną po czym przelewamy z powrotem do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Ja zupę pieczarkową zawsze serwuje z bagietką czosnkową. Można kupić gotową w sklepie i tylko ją zapiec w piekarniku lub zrobić szybko własną, do tego będzie potrzebne:
- Bagietka
- Masło
- Duży ząbek czosnku
-Przyprawy
Obieramy czosnek i wyciskamy go do miseczki, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (według uznania ;P ). Bagietkę kroimy na kawałki i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem jedną stronę i zapiekamy w piekarniku (200 stopni) ok 8 minut aż bagietka lekko zbrązowieje.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz