Cześć! Dużo się ostatnio dzieję; szkoła, egzaminy, raporty, praca, remont. Jakoś nie miałam czasu dodać nic tutaj, ale nadrobię i dodaje pierwszy z trzech postów jaki mam zamiar jeszcze dziś dodać! :)
Znowu przepis na kurczaka, może dlatego że jestem kurczakowym człowiekiem i w sumie to najbardziej mi smakuję z mięs :P
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 200ml śmietany(single czyli 12%)
- 200ml wody
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- Zioła prowansalskie
- Łyżka lub dwie mąki
- Przyprawa do kurczaka
-Ryż
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zaczynamy filetować piersi z kurczaka. Wcześniej oczywiście usuwamy wszelki tłuszcz i skórę. Pokrojone piersi pieprzymy, solimy, używamy przyprawy do kurczaka i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na blaszkę, owinięte folią aluminiową. Zostawiamy je w piekarniku na około 20-25 minut. Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w paseczki po czym dusimy je w garnku na odrobinie oliwy z oliwek. Mieszamy wcześniej przygotowaną śmietanę z wodą i dodajemy zioła prowansalskie, pieprz i sól. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy mieszankę śmietanową i czekamy aż całość się zagotuję. Następnie zagęszczamy lekko łyżką lub dwoma mąki, gotujemy przed kolejne 5-7minut i gotowe! Najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz