środa, 28 maja 2014

Nando's chicken burger, czyli kurczak burgery w marynacie piri-piri

Nando's to południowoafrykańska sieć restauracji, specjalizująca się w daniach z kurczaka w stylu portugalskim czyli na ostro:). Do większości, możliwe że do wszystkich, dań w Nando's jest dodawany sos piri-piri. Piri- piri to odmiana uprawowa papryki rocznej, która jest ostrzejsza niż papryczki chilli. Jest to klasyczna przyprawa używana w południowej Afryce jak i w Portugalii. Sosy piri-piri jak i marynaty z Nando's można nabyć w supermarketach na terenie całej Wielkiej Brytanii. Ja osobiście najbardziej lubię ten średnio ostry, więc takiego też używam :)


Składniki:
- Marynata piri-piri
- Dwie piersi z kurczaka
- 4 bułki do hamburgerów
- 4 plasterki bekonu
- 1 pomidor
- Sałata
- Sól

Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- Pieprz
- koperek


Piersi przekrawamy na pół i wkładamy do miski z marynatą Nando's. Najlepiej zamarynować piersi w marynacie piri-piri przynajmniej 3 godziny wcześniej aby przesiąkło smakiem przypraw. Następnie smażymy piersi na małym ogniu na patelni aż się zarumienią z obu stron. W między czasie podgrzewamy bułki w piekarniku przez około 4minuty, kroimy pomidora w plasterki i robimy sos czosnkowy. Ząbki czosnku obieramy i kroimy po czym dodajemy do naszego jogurtu zmieszanego z majonezem i szczypta pieprzu. Całość mieszamy aż majonez połączy się z jogurtem i dodajemy pokrojony koperek. Na spody bułek nakładamy nasz wcześniej zrobiony sos czosnkowy a na górne części warzywa. Gdy piersi są gotowe na drugiej patelni podsmażamy kawałki bekonu i można podawać do stołu ;)

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz