poniedziałek, 30 czerwca 2014

Herbata Kwitnąca

Czym w ogóle jest herbata kwitnąca? Są to ręcznie zawijane na kształt kulki liście białej lub zielonej herbaty z różnymi rodzajami kwiatów takich jak goździka, lili, nagietka, jaśminu czy amarantusa. Które następnie są suszone i zaparzane we wrzącej wodzie. Kwitnąca herbata pochodzi z Yunnan, górskiej prowincji w południowo-zachodniej części Chińskiej Republiki Ludowej. Wiele ludzi twierdzi że picie kwitnącej herbaty to starożytna tradycja Chin, niestety są w błędzie. Mimo pięknego wyglądu po zaparzeniu, herbata ta miała swoje początki w latach 80-tych 20 wieku. Herbata ta stała się popularna na zachodzie na początku 21 wieku, gdy weszła moda na kuchnie Chińską.
Herbatę Kwitnąca najlepiej podawać w przeźroczystych szklankach lub dzbanku, tak by nie tylko rozkoszować się jej smakiem a również pięknem.
Sama miałam okazje spróbować herbaty kwitnącej w Japońskiej restauracji Ichiban i odrazu się zakochałam!.
Na początku troszkę się zdziwiłam że dostałam po prostu gorącą wodę z jakąś śmieszną zieloną kulką w środku, do tego w kieliszku do czerwonego wina. Ale po paru minutach gdy ta zielona kulka osiadła na dnie i zaczęła rozkwitać w piękny pąk aż miło było patrzeć jak rośnie w oczach.
Miałam okazje spróbować zielonej herbaty z kwiatem goździka i osmanthusa. Była smaczna, lecz brakowało nutki czegoś słodszego, myślę że wanilia bardzo fajnie by się wkomponowała w smak.

Herbata zielona: działa antyoksydacyjnie, antymutagennie.
Gożdzik: odżywia i poprawia koloryt skóry, zmniejsza bóle zębów i głowy
Osmanthus: należy do rodziny oliwkowatych - zawiera witaminę B, korzystny wpływ w leczeniu astmy.





1 komentarz:


  1. Witaj,

    Twoje przepisy wyglądają smakowicie :)
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy.
    Napisz do mnie jeśli masz pytania.

    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń