niedziela, 17 sierpnia 2014

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Jest to danie półmięsne z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Tradycyjnym składnikiem jest wieprzowe mięso mielone oraz ryż no i przyprawy. Spotkałam się również z lekkim urozmaiceniem farszu gdzie były dodane pieczarki czy cebula. Podejrzewam, że większości gołąbki kojarzą się z dzieciństwem. Długo mi zajęło zabranie się za zrobienie gołąbków. Zazwyczaj wyręczała mnie w tym mama, mimo że bardzo lubie gotować. Ale wkońcu nadszedł czas aby i za kuchnie tradycyjną się zabrać ;)

Składniki:
- Duża główka białej kapusty
- 300g mięsa mielonego (ja akurat użyłam mięsa z indyka)
- Worek ryżu
- Sól i pieprz
- Przecier pomidorowy(cały słoiczek)
- Papryka w proszku
- 2 drobiowe kostki bulionowe


Główkę kapusty parzymy w gorącej wodzie przez około 15 minut i w międzyczasie gotujemy worek ryżu po czym przelewamy go zimną wodą na sitku. Mięso mielone przekładamy do miski wraz z ryżem i doprawiamy solą, papryką w proszku i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i wyrabiamy dłonią. Sparzoną kapustę studzimy pod zimną wodą i ostrożnie rozbieramy kapustę z liści. Z każdego liścia odcinamy zgrubienia i zaczynamy nakładać mięso do środka. Gołąbki zawijamy jak krokiety: najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, potem składamy boki do środka a następnie zwijamy ciasno pozostałą część liścia. Cała kapusta nie musi być wykorzystana do zawijania gołąbków. Następnie dno dużego garnka wykładamy kawałkami kapusty, tymi porwanymi lub po prostu tymi które nam zostały. I na kapustę układamy ostrożnie gołąbki, tak aby nam się nie rozwaliły. Rozrabiamy kostki bulionowe w litrze ciepłej wody i zalewamy nasze gołąbki. Opcjonalnie można przykryć jeszcze gołąbki kolejnymi kawałkami kapusty. Garnek stawiamy na gazie, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 50-60 minut aż kapusta będzie miękka. Gdzieś 10 minut przed końcem gotowania, rozrabiamy sobie przecier pomidorowy z ciepłą wodą i wlewamy do gołąbków ostrożnie mieszając z resztą wywaru. Opcjonalnie przyprawiamy do smaku.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz