Składniki:
- Duża główka białej kapusty
- 300g mięsa mielonego (ja akurat użyłam mięsa z indyka)
- Worek ryżu
- Sól i pieprz
- Przecier pomidorowy(cały słoiczek)
- Papryka w proszku
- 2 drobiowe kostki bulionowe
Główkę kapusty parzymy w gorącej wodzie przez około 15 minut i w międzyczasie gotujemy worek ryżu po czym przelewamy go zimną wodą na sitku. Mięso mielone przekładamy do miski wraz z ryżem i doprawiamy solą, papryką w proszku i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i wyrabiamy dłonią. Sparzoną kapustę studzimy pod zimną wodą i ostrożnie rozbieramy kapustę z liści. Z każdego liścia odcinamy zgrubienia i zaczynamy nakładać mięso do środka. Gołąbki zawijamy jak krokiety: najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, potem składamy boki do środka a następnie zwijamy ciasno pozostałą część liścia. Cała kapusta nie musi być wykorzystana do zawijania gołąbków. Następnie dno dużego garnka wykładamy kawałkami kapusty, tymi porwanymi lub po prostu tymi które nam zostały. I na kapustę układamy ostrożnie gołąbki, tak aby nam się nie rozwaliły. Rozrabiamy kostki bulionowe w litrze ciepłej wody i zalewamy nasze gołąbki. Opcjonalnie można przykryć jeszcze gołąbki kolejnymi kawałkami kapusty. Garnek stawiamy na gazie, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 50-60 minut aż kapusta będzie miękka. Gdzieś 10 minut przed końcem gotowania, rozrabiamy sobie przecier pomidorowy z ciepłą wodą i wlewamy do gołąbków ostrożnie mieszając z resztą wywaru. Opcjonalnie przyprawiamy do smaku.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz