Chorizo jest tradycyjną hiszpańską kiełbasą robioną z wieprzowiny. Charakteryzuję się mocnym zapachem i przyprawami zawartymi w niej takimi jak wędzona słodka papryka. Kiełbasa chorizo jest dziś czołowym składnikiem przepisu. Mam nadzieję że kogoś zainspiruję!
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 90g chorizo
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- Bazylia
- Krojone pomidory w sosie
- 200g makaronu linguine
- Ser parmezan
Pierś z kurczaka solimy i grillujemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 30minut. Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę i cukinie w kostkę. Podsmażamy paprykę na patelni, na wolnym ogniu i doprawiamy słodką papryką w proszku i pieprzem. Gdy papryka jest prawie gotowa dodajemy do niej cebulę i podsmażamy przez kolejne 5 minut ciągle mieszając a na drugiej patelni przypiekamy cukinię. Kiełbasę chorizo i grillowaną pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Trzeba jednak pamiętać by przed pokrojeniem kiełbasy zdjąć z niej skórę. Kiełbasę podsmażamy w garnku i następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i pierś z kurczaka. Na końcu dodajemy krojone pomidory w sosie i bazylię. Sos gotujemy przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy pieprzem i gotowe! Serwujemy posypane parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz