Eton mess to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, bezy oraz bitej śmietany. Deser był już znany w dziewiętnastym wieku. Na początku podawany tylko z truskawkami (lub bananami) i lodami( lub śmietaną). Bezy zostały dodane do przepisu dużo później i prawdo podobnie zostały wprowadzone przez Michael Smith, autora książki 'Fine English Cookery"(1973). Eton mess może być również podawany z innymi owocami takimi jak borówki, jagody, maliny czy jeżyny.
O deserze dowiedziałam się od mojej koleżanki Emili i w sumie to ona przygotowała go dla mnie. Pomyślałam że warto się z wami podzielić takowym przepisem bo jest prosty, szybki i smaczny!
Składniki :
- 100g malin
- 50g truskawek
- 100g jeżyn
- 50g borówek
- 200ml śmietany kremówki
- 3-4 bezy (zależy od wielkości)
Wszystkie owoce myjemy pod bierzącą wodą. Truskawki kroimy na 4 części a resztę owoców po prostu osuszamy i wrzucamy do miski. W osobnej misce ubijamy śmietanę na pół sztywno. Bezy kruszymy i dodajemy do ubitej śmietany po czym wrzucamy wszystkie owoce i mieszamy. Powstaję nam jeden wielki nieład w misce, czyli nasz deser jest gotowy :) Przekładamy do mniejszych miseczek, przystrajamy i gotowe! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz