piątek, 14 lutego 2014

Roladki wieprzowe w sosie śliwkowym

Cześć moje Robaczki! Szczęśliwego Walentego wszystkim! Pewnie większość z was dziś obwarowuję swojego ukochanego/ukochaną prezentami, nie zapomnijcie jednak że drugą połowę powinno się rozpieszczać cały rok a nie tylko 14 Lutego :)
Dziś eksperymentowałam jak to na małego naukowca przystało, tyle że tym razem w kuchni a nie w laboratorium ;) Tyle się nasłuchałam o sosie śliwkowym do mięsa, że taki smakowity i niesamowity, aż wkońcu sama postanowiłam spróbować :) Dzień wcześniej zakupiłam polędwiczki wieprzowe więc główny składnik miałam, musiałam się tylko wybrać do sklepu po resztę składników. Więc nie zwlekałam i szybko pomaszerowałam do Tesco!

Składniki

- 500g Polędwicy wieprzowej
- 70g Sera Camembert
- Szynka Parmeńska (Jeden plasterek na każdy kawałek polędwiczki)
- Oliwa z oliwek
-Masło

Sos śliwkowy
- 5 dużych śliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sos sojowego
- 5 łyżek czerwonego wina
- 5 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta pieprzu cayenne lun chilli
- Szczypta kurkumy
- Sól i pieprz


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Polędwiczki kroimy i rozbijamy na cienkie filety (ok 1-2cm) po czym solimy i pieprzymy. Bierzemy kawałek szynki parmeńskiej, kładziemy na nią polędwiczkę oraz 1-2 kostki sera camembert i zawijamy w roladkę. 


Rozgrzewamy oliwę i odrobinę masła na patelni, wkładamy roladki i podsmażamy z każdej strony aż się zarumienią. W międzyczasie bierzemy się za umycie, pokrojenie i pozbycie się pestek ze śliwek. Resztę składników sosu mieszamy w misce. Wykładamy roladki do naczynia żaroodpornego i zalewamy odrobiną tłuszczu z patelni i wkładamy do piekarnika na około 10 minut po czym zostawiamy je nadal w piekarniku i zabieramy się za sos. Na rozgrzaną patelnie( z tłuszczem z roladek) wrzucamy pokrojone śliwki i smażymy przez około 2-3 minuty aż zrobią się miękkie po czym wlewamy sos i zagotowujemy mieszając. Wyjmujemy roladki z piekarnika i serwujemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz