Dziś w moim domu zagościła kuchnia Japońska, jako że leniwo spędziłam czwartek po ciężkiej połowie tygodnia(a jeszcze się nie skończył!). Chicken Katsu Curry można znaleźć w menu w prawie każdej Japońskiej restauracji. Jest to szybkie i łatwe danie, całość zajmuje góra 30 minut.
Składniki: (na dwie porcje)
- Pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
- 1 jajko
Sos
- Przyprawa curry
- Kostka bulionowa
- Łyżka mąki kukurydzianej
- 500ml wody
Pierś z kurczaka oczyszczamy z żyłek po czym przekrajemy ją na pół aby powstały dwa kotlety. Solimy i pieprzymy piersi, po czym panierujemy w jajku a potem bułce tartej i odkładamy na bok. Następnie obieramy marchewkę i cebulę. Marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach a cebulę szatkujemy. Podsmażamy cebulę na dobrze rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty po czym dodajemy marchewkę i zostawiamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczamy kostkę bulionową w wodzie i dodajemy do podsmażonych warzyw. Po zagotowaniu dodajemy przyprawę curry. Ile, to już zależy od was:) Ja osobiście dodałam 2 łyżeczki. Mieszamy sos i zostawiamy na średnim ogniu na 4-5 minut, po czym zagęszczamy sos mąką kukurydzianą i zostawiamy tym razem na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Bierzemy się za smażenie kotletów Katsu. Tak jak nasze tradycyjne Polskie kotlety czyli smażymy na oleju.
Całość podajemy z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz