Moja ostatnia wyprawa do Polskiego sklepu okazała się sukcesem! Pierwszy raz od jakiegoś czasu znalazłam sos myśliwski :) Więc pierwsze na myśl przyszły mi placki ziemniaczane :P. Niestety przez to że miałam busy weekend dopiero dziś znalazłam czas by je przygotować ;)
Składniki:
Na placki:
- ok 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- Mąka
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Na sos myśliwski
- Sos myśliwski z Knorr
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 cebula
- Kiełbasa
- Łyżeczka musztardy
- Oliwa z papryczkami chilli
- 300ml wody
Obrane i umyte ziemniaki wraz z cebulą przepuszczamy przez sokowirówkę, lub ucieramy na tarce na grubych oczkach. Połowę wody wylewamy ( zostawiając skrobię), i przekładamy całość do miski.
Dodajemy jajko, i mąkę do zagęszczenia ciasta. Przyprawiamy wedle uznania ;). Placuszki smażymy na dobre rozgrzanym oleju na złoty brąz. W trakcie smażenia można sobie powoli robić sos. Paprykę, cebule kiełbasę kroimy w kostkę. Zaczynamy od podsmażenia cebuli na oliwie. Następnie dodajemy kiełbasę i całość podsmażamy. Na końcu dodajemy paprykę i całość podduszamy pod przykryciem. Gdy papryka robi się miękka, dodajemy rozrobiony z 300ml wody sos i całość mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łyżkę musztardy. Sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Dla lepszego smaku można także dodać pokrojone ogórki kiszone.
Chciałabym zaznaczyć, że smacznego sosu myśliwskiego z kiełbasy samego w sobie się nie zrobi dlatego dopomogłam sobie fixem z Knorr.
Smacznego!
